Компостування

відходів

Компостування — це метод перетворення органічних відходів на добриво. Компостування допомагає отримати екологічно чисті добрива та покращити ґрунт, замість того, щоб відправляти відходи на звалища. Приблизно 50% маси Вашого смітника становлять органічні відходи.

 
Як компостувати відходи?

Для того, щоб компостувати органічні відходи вдома Вам знадобиться: компостне відро і мікроорганізми бокаші.Органічні відходи краще подрібнювати або класти цілими у відро і раз на день пересипати бокаші.

Бокаші Ви можете придбати у спеціалізованих магазинах або замовити через інтернет. Щільно закриваєте контейнер кришкою. Раз у п'ять днів бажано зливати рідину, яка утворюється. У разі якщо Ви придбали відро для компостування, на дні передбачено резервуар в який стікає компостна рідина і кран. Це дозволяє комфортно зливати компостну рідину. Поки ви наповнюєте компостне відро, по можливості зберігаєте його в прохолодному місці. Коли вільного місця не лишається, ставите у тепле місце, щоб відбувся процес ферментації на протязі 14 днів.

Щоб органічні залишки повністю перетворилися на добриво, знадобиться біля 6-9 місяців. Оскільки так довго зберігати вдома вміст компостного відра може бути складно, відправляйте залишки у компостну яму (наприклад на дачі) або закопайте у землю у дворі. В Землі процес ферментації завершиться повністю.

Лайфхаки

Ферментовану рідину з компостера можна зливати в труби (вона їх прочищає), або поливати нею рослини у пропорції 1:200

Коли Ви отримали компост – це найкраще добриво для рослин. Його можна підкопати в вазони або під дерева поруч з будинком, вони Вам подякують.

Якщо в компостері процеси йдуть правильно, запах буде як від квашених овочів, трохи солодкуватий. 

Але якщо з'являється неприємний запах як від загальних сміттєвих баків – це значить, що десь процеси пішли неправильно. Можливо, мало насипали бокаші (на 5-6 сантиметрів органіки потрібно десь жменя бокаші). Кілограма бокаші вистачить на 3-4 місяці.

Що можна компостувати?

фрукти та овочі, шкірки з цитрусових, залишки готових страв(якщо вони не містять м'яса), сир, йогурт, яйця, маленькі кісточки, залишки від чаю (але не в пакетиках) та кави, невелику кількість паперових серветок, квіти та рослини (якщо вони не оброблені хімічними речовинами), сірники, зубочистки.

Що не підлягає компостуванню?

оцет, сік, молоко, масло, вода, великі кістки, попіл, м'ясо, риба.